Informacje z wywiadu:
– wrzesień 2022-kwiecień 2023 była terapia TRT na ten niski poziom testosteronu, wcześniej był jeszcze niższy.
– była też operacja ginekomastii i wtedy pacjent mówił że nosił specjalna uciskowa kamizelkę, była dość gruba i nieprzewiewna i wtedy zaczęły się pojawiać pierwsze zmiany lecz stan skóry szybko się poprawił jak przestał ubierać kamizelkę
– większy problem zaczął się gdy testosteron wzrósł prawie do 1000,
również progesteron i estrogen wariowały i stan psychiczny i fizyczny też nie był dobry, endokrynolog prowadzący zbagatelizował problem trądzik, lecz pacjent zdecydował się w kwietniu na zakończenie terapi TRT i wszystko się poprawiło.
Można wnioskować że nadmiar androgenów wywołał trądzik?
– od lipca bierze Tetralysal od dermatologa i stany zapalne się wyciszyły, pytanie gdy przestanie brać ( do połowy sierpnia ma trwać kuracja)
Trądzik może nawrócić ?
Czy jest sens robić początkiem września posiew ze zmian skórnych ?
– obecnie dieta jest bardzo dobra, przeciwzapalna, wcześniej była dość przetworzona i bogata w odżywki białkowe, lecz wprowadzić zmiany,
– zasugerowałam mniej nabiału, zmianę na nabiał roślinny,
-trenuje na siłowni i biega 5x w tygodniu, nawodnienie około 3l wody dziennie,
– poziom stresu jest dość wysoki związany z pracą i stanem skóry, pacjent jest psychoterapeuta, zasugerowałam techniki wyciszające, lecz niektóre zna i próbuje wprowadzić.
– śpi dobrze około 7h, kładzie się spać o 23-24, zasugerowałam aby spróbował 22/23 i około godzine przed odstawił telefon i dostęp do światła niebieskiego, zastosował światło-cień i się wyciszał np kąpiel relaksacyjna lub książka.
– pacjent choruje na niedoczynność tarczycy i bierze Euthyrox lecz bardzo mała dawkę.
– w suplementacji ma kwasy omega 3, nac, kurkumine, spiruline, kwas alfa liponowy, Ashwagande, cystone i kolagen. Stosuje na poprawę pracy nerek i wątroby głównie przez poprzednia terapię i antybiotyk. Pomogło.
Zasugerowałam:
rano-kwasy omega 3 Aliness 2 tabletki lub olej LOVELIFE SKIN (ANTI ACNE) BY MED. MARCI 1 łyżka + witD 5000j NOW + kurkumina i NAC oraz kwas alfa liponowy wybrać do końca.
Po południu: Ashwagande + cynk 30mg, po zrobieniu badaniu cynku jeśli będzie potrzeba zwiększymy dawkę
Wieczór: magnez B6 forte 2 tabletki (też ma zrobić badanie ) + maślan sodu Aliness
Myślę o DAA lub DHEA ? Jest sens ? Te produkty zwiększają testosteron nieznacznie.
Myślę również aby odesłać na konsultacje pacjenta do androloga, czy jest sens, jeśli nie ma żadnych objawów związanych z tym niskim testosteronem i pacjent nie chce już żadnego leczenia bo dobrze się czuje ?