• Autor
    Wpisy

Dzień dobry!
    Pani Agato mam problem z wynikami badań krwi mojego podopiecznego.
    Zgłosił się do mnie mężczyzna.
    Wiek 32 lata.
    Trądzik na klatce piersiowej i plecach.
    Z badań wynika zbyt niski poziom testosteronu, niska wit.D.
    Nie do końca wiem co w przypadku niskiego poziomu testosteronu?
    Jaka może być przyczyna?
    Do suplementacja dałabym witD 4000j + cynk 30mg rano + magnez i Ashwaganda wieczorem.
    Proszę o pomoc co mogę wprowadzić do suplementacji lub pielęgnacji aby pomóc…
    Pozdrawiam Paulina Piórkowska

Czy to może być gronkowiec?

Informacje z wywiadu:
    – wrzesień 2022-kwiecień 2023 była terapia TRT na ten niski poziom testosteronu, wcześniej był jeszcze niższy.
    – była też operacja ginekomastii i wtedy pacjent mówił że nosił specjalna uciskowa kamizelkę, była dość gruba i nieprzewiewna i wtedy zaczęły się pojawiać pierwsze zmiany lecz stan skóry szybko się poprawił jak przestał ubierać kamizelkę
    – większy problem zaczął się gdy testosteron wzrósł prawie do 1000,
    również progesteron i estrogen wariowały i stan psychiczny i fizyczny też nie był dobry, endokrynolog prowadzący zbagatelizował problem trądzik, lecz pacjent zdecydował się w kwietniu na zakończenie terapi TRT i wszystko się poprawiło.
    Można wnioskować że nadmiar androgenów wywołał trądzik?
    – od lipca bierze Tetralysal od dermatologa i stany zapalne się wyciszyły, pytanie gdy przestanie brać ( do połowy sierpnia ma trwać kuracja)
    Trądzik może nawrócić ?
    Czy jest sens robić początkiem września posiew ze zmian skórnych ?
    – obecnie dieta jest bardzo dobra, przeciwzapalna, wcześniej była dość przetworzona i bogata w odżywki białkowe, lecz wprowadzić zmiany,
    – zasugerowałam mniej nabiału, zmianę na nabiał roślinny,
    -trenuje na siłowni i biega 5x w tygodniu, nawodnienie około 3l wody dziennie,
    – poziom stresu jest dość wysoki związany z pracą i stanem skóry, pacjent jest psychoterapeuta, zasugerowałam techniki wyciszające, lecz niektóre zna i próbuje wprowadzić.
    – śpi dobrze około 7h, kładzie się spać o 23-24, zasugerowałam aby spróbował 22/23 i około godzine przed odstawił telefon i dostęp do światła niebieskiego, zastosował światło-cień i się wyciszał np kąpiel relaksacyjna lub książka.
    – pacjent choruje na niedoczynność tarczycy i bierze Euthyrox lecz bardzo mała dawkę.
    – w suplementacji ma kwasy omega 3, nac, kurkumine, spiruline, kwas alfa liponowy, Ashwagande, cystone i kolagen. Stosuje na poprawę pracy nerek i wątroby głównie przez poprzednia terapię i antybiotyk. Pomogło.
    Zasugerowałam:
    rano-kwasy omega 3 Aliness 2 tabletki lub olej LOVELIFE SKIN (ANTI ACNE) BY MED. MARCI 1 łyżka + witD 5000j NOW + kurkumina i NAC oraz kwas alfa liponowy wybrać do końca.
    Po południu: Ashwagande + cynk 30mg, po zrobieniu badaniu cynku jeśli będzie potrzeba zwiększymy dawkę
    Wieczór: magnez B6 forte 2 tabletki (też ma zrobić badanie ) + maślan sodu Aliness
    Myślę o DAA lub DHEA ? Jest sens ? Te produkty zwiększają testosteron nieznacznie.
    Myślę również aby odesłać na konsultacje pacjenta do androloga, czy jest sens, jeśli nie ma żadnych objawów związanych z tym niskim testosteronem i pacjent nie chce już żadnego leczenia bo dobrze się czuje ?

Do pielęgnacji ciała zasugerowałam:

Rano oczyszczanie skóry CeraVe żel myjący przeciw niedoskonałościom.

Pielęgnacja wieczorna ciało:
    1. Oczyszczanie: CeraVe żel.
    2. Aktywna pielęgnacja:
    Poniedziałek i czwartek – Ph Doctor kwas.
    Wtorek, piątek, niedziela – Skinoren żel lub Acnederm.
    Środa i sobota – nawilżanie np. Atoperal Baby Plus.

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Paulino,
    przypadek jest złożony i trudny.

Oto moje wnioski:
    – zaburzenia hormonalne wpłynęły na stan skóry, wahania androgenów, estrogenów i progesteronu przyczyniły się do rozwoju stanów zapalnych,
    – niedoczynność tarczycy wzmaga problem gojenia,
    – na skórze widzę duża stanów pozapalnych – blizny, przebarwienia oraz zaskórniki otwarte, grudki, to te zmiany powinny być celem pielęgnacji domowej/zabiegowej,
    – pielęgnację domową dobrałaś odpowiednio, za wcześnie na ewentualne modyfikacje, należy obserwować i reagować na zmieniającą się kondycję skóry,
    – wprowadziłabym zabiegi, np. peeling Jassnera (1-2 warstwy) + retinoid (1-4%). Częstotliwość: raz na 3-4 tygodnie.

Ponadto:
    1. Odnośnie posiewu, oczywiście zawsze warto go wykonać. Odeślij pacjenta, aby mieć pewność – potwierdzić/wykluczyć nadmiar patogenów.
    2. W zakresie leczenia dermatologicznego, niestety istnieje ryzyko powrotu stanów zapalnych po odstawieniu farmakoterapii. Myślę jednak, że zmiany w pielęgnacji i zabiegi powinny w sposób wyraźny pomóc.
    3. Suplementacji nie zmieniałabym. Warto jednak zwrócić uwagę na jakość preparatów, zweryfikuj, czy preparaty oparte o wyciągi roślinne są standaryzowane. Z polskich marek polecam Hepatica.

Dziękuję za wskazówki, dostałam informację od pacjenta że po dwóch tygodniach skóra bardzo ładnie się poprawiła wiec jesteśmy na dobrej drodze 🙂
    Pozdrawiam Paulina Piórkowska

• Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.