• Autor
    Wpisy
    Agata Zejfer
    Opiekun forum
    Iwona Juś
    Uczestnik

Chciałabym skonsultować się odnoście klientki, która ma duży problem ze skórą. Ma 23 lata i w takim stanie jest od około 3 miesięcy, wcześniej tez miała problem z trądzikiem, była u dermatologa, proponował izotek, ale nie chce na razie brać. Skóra jest zaczerwieniona przez cały czas, nie swędzi, nie piecze. W linku wysyłam zdjęcia twarzy i badań które robiła miesiąc temu. Co mogę zrobić żeby jej pomóc? Jakie badania zlecić? Co w pielęgnacji się sprawdzi i jakie zabiegi dadzą najlepszy efekt? https://drive.google.com/drive/folders/1Fa_6_ZMk9r4c_lye6p5IuiZJNtG2YN18

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Pani Iwono,
    bardzo proszę zaproponować terapie, rozpisać plan – potrzeby skóry, składniki, zabiegi oraz spróbować zinterpretować wyniki. Po zapoznaniu się z tymi danymi, naniosę swój komentarz/uwagi.

Takie case study może Panią dużo nauczyć, proszę spróbować :).

Dzień dobry!
    Pani Agato,
    mam jeszcze jeden cięższy przypadek.
    Kobieta lat 32.
    Współpracujemy od marca, skóra na chwilę się poprawia i nadal to samo a czasem nawet i gorzej…
    Informacje z wywiadu:
    -2021 roku w sierpniu przeprowadziła się z powrotem do Polski, mieszkała w różnych krajach, egzotycznych również,
    – zaczęło się od opryszki na wardze, potem na skórze a potem trądzik
    – od dermatologa dostała Tetralysal,oczywiście nie pomógł,
    – zgłaszała zmęczenie i dolegliwości ze strony układu pokarmowego
    Badania :
    Żelazo – 16,9 µmol/l (60–180 µg/dl) spadek
    Ferrytyna -37,30 mg/ml (13 – 150ng/ml) spadek
    Wit.D -34 ng/ml spadek
    TSH-1,800 spadek Ft3- 3,2 wzrost Ft4- 1,14 spadek
    Kwas foliowy -10,50 spadek witB12-298
    Cynk-39 spadek
    Estradiol -29,50 , Testosteron wolny -32,10 wzrost
    Rozpisana suplementacja:
    – omega 3 Aliness X2 + Energy Thyroid Now + witD Now 5000j + palma sabałowa Swanson
    Wieczór probiotyk Lactobiance

Dodatkowo wyszła glista ludzka, i badania pozostałe w pliku.
    Chcemy ponowić badania wszystkie i wymaz zrobić, aby ponownie ułożyć suplementacje, gdyż przez leki na glistę klientka przestała brać suplementacje, tak lekarz zalecił + leki Zentel ( ból żołądka po tym leku) + Vermox.
    Lekarz nic innego nie chce dać, możesz polecić jakiegoś specjalistę lub parazytologa? Chciałam jej pomóc…

Pielęgnacja poranna:
    1. Żel Dermomedica
    2. Serum Dermomedica Healing B3 LA było a teraz Dermomedica Tranexamic C.
    3. Spf 30 resweratrol Dermomedica
    Pielęgnacja wieczorna:
    1. Olejek Dermomedica Tea Tree
    2. Żel Dermomedica
    3. Serum Dermomedica Healing B3 LA + krem Dermomedica B3TRX/ 3 razy w tygodniu azelac sesderma.

Z zabiegów na początku robiłam kwas laktobionowy, mlekowy i azelainowy, potem dodałam ferulowy i migdał, myślę nad estgenem i Laktoferyna estgen?

Teraz pacjentka leci na urlop i wraca za miesiąc, więc powtórzymy badania.
    Co mogę jeszcze zmienić / poprawić ?

https://drive.google.com/drive/folders/1M7I1X69LXnciDx5rfCVNTINMc_8Od18u

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Paulina,
    z informacji, które przedstawiłaś niezbędna jest farmakoterapia i leczenie przyczynowe. W Warszawie istnieje “Centrum Ozimek”, jeśli klientka może się tam udać, polecam.

Zmiany, które proponuję wprowadzić do pielęgnacji/zabiegów to:
    – włączenie serum/kremu z retinaldehydem, np. z Dermaquest,
    – włączenie żelaza w naturalnej formie, np. syrop od Floradix,
    – zamianę Palmy Sabałowej na NAC, np. ForMeds.
    – wprowadzenie zabiegów o silnym działaniu przeciwzapalnym, odbudowującym barierę. Laktoferyna od Estgen to dobre rozwiązanie. Jeśli posiadasz LED, to oba zabiegi możesz łączyć (w pierwszej kolejności LED, następnie żel bioaktywny Estgen).

• Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.