• Autor
    Wpisy
    Agata Zejfer
    Opiekun forum

Czy przy oczyszczaniu skory tradzikowej polecasz rowniez uzywanie kwasow podczas zabiegu ? czy powinny to byc zupelnie dwa zoddzielne zabiegi? Oczyszczanie a przy nastepnym spotkaniu peeling kwasem?

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Kamilo,
    nie jestem zwolenniczką oczyszczania manualnego. Jeśli to konieczne, jedynie miejscowo. Zabieg należy łączyć z kwasami, dobrze sprawdzi się kwas migdałowy, salicylowy lub pirogronowy (w niewielkim stężeniu).

Edyta Stopa
    Uczestnik

Dziewczyny mam pytanie czy w jednym zabiegu Madiderma Ferulac + wit. c mogę dodatkowo zrobić kwas azelainowy 20% Mediderma i na koniec połączyć go jeszcze z Retix.C?
    Skóra z przebarwieniami hormonalnymi.

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Edyto, nie polecam łączenia tak wielu produktów na początku terapii. Proponowałabym takie procedury dla 3-4 pierwszych zabiegów:

1. Kwas azelainowy + kwas ferulowy + witamina C
    2. Kwas ferulowy + witamina C + retinol 1%
    3. Kwas azelainowy + kwas ferulowy + retinol 4% (retix).

Pani Agato,
    ostatnio usłyszałam od innej kosmetolog, że czytała nowe badania o mikronakłuwaniu przy chorobach z autoimmunizacji.
    Badania te twierdzą, że nawet przy aktywnych stanach zapalnych (choroby typu łuszczyca, AZS itp.) można wykonywać zabieg mezoterapii mikroigłowej.
    Czy spotkała się Pani z takimi informacjami? Co Pani o tym myśli?

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Nie, nie spotkałam się z podobnymi badaniami. Stany zapalne większe (aktywna łuszczyca, rosacea w zaawansowanych stadium) i mniejsze (zmiany trądzikowe) zawsze były przeciwwskazaniem do mikronakłuwaniania i innych bardziej inwazyjnych zabiegów.
    W swoim gabinecie nie wykonuję tego typu zabiegów, gdy istnieją przeciwwskazania.

beata.chlipala
    Uczestnik

Pani Agato,

Wyżej wspominała pani że nie jest zwolenniczką oczyszczenia manualnego lecz kwasów. Ale czy kwas salicylowy czy też migdałowy jest w stanie wyczyścić otwarte i zamknięte zaskórniki w bardzo….bardzo dużej ilości? Oczywiście zdaję sobie sprawę że oprócz zabiegów klientka musi stosować odpowiednią pielęgnację w domu.

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Tak, proszę spróbować procedury:

1. Oczyszczanie z użyciem mydełka PCA Bar,
    2. Peeling kawitacyjny (jeśli to konieczne, ekstrakcja miejscowa z jego użyciem),
    3. Kwas salicylowy, np. Salipeel Lic,
    4. Retinoid 1%.

Dzień dobry!
    Pani Agato, jakie zabiegi poleca Pani dla kobiet karmiących z trądzikiem. Przyczyna już jest znana, pielęgnacja domowa działa, ale potrzebne jest silniejsze działanie. Czy kwasy i retinol w małych stężeniach będzie ok?

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Dario,
    warto spróbować zabiegów z użyciem kwasu migdałowego i/lub azelainowego. Częstotliwość: raz na 3/4 tygodnie. Retinol na czas ciąży należy odstawić.

Powodzenia!

Dzień Dobry!

Czy polecacie zabieg PRX T33 sam bez dodatkowych procedur i czy rzeczywiście warto go robić co tydzień tak jak zaleca producent? Szczerze uważam, że co tydzień to jednak za często.

Zrobiłam zabieg prx mojej stałej podopiecznej z wdrożoną pielęgnacją. Zabieg spowodował u niej mocne wysuszanie i złuszczanie w niektórych miejscach. Czy po 8 dniach mogę zrobić zabieg z kwasem ferulowym i c-peel od medidermy czy odstęp między zabiegami będzie za krótki. Działamy na przebarwienia Pani lat 43. Przed zabiegiem prx skóra była ładnie nawilżona oraz bariera była w dobrej kondycji. Z góry dziękuję za pomoc!

AnitaG…
    Uczestnik

Czesc Dziewczyny
    Moja stała klientka ktora nigdy nie miala problemow skornych niesiety wkracza w okrez menopauzy i dostala silnego TR ( tradzik rózowaty) rumien oraz stany ropne byly dosc intensywnie, skora piekla, paliła I mimo ze zmienilismy pelna pielegnacje domowa na łagodne produkty ktore maja łagodzic skore I odbudowac bariere hydrolipidowa Pani byla w tykim bolu ze zdevydowała sie na wizyte u dermatologa ktory zalecil jej roztex na 3 miesiace 2 razy dziennie jednak 2x dziennie bylo dla niej zbyt intensywne dlatego zalecilam jej ja aby sprobowala raz dziennie na noc a na dzien krem z colostrum oraz Filtr spf50 – poprawa jest znakomita juz po tygodniu I teraz moje pytanie ktore padlo do mnie czy jest koniecznosc stosowac rozex az 3 miesiace? Czy jesli zaprzestanie to stan skory znow moze sie zaostrzyc? Nie wiem kompletnie co jej poradzic….

Agata Zejfer
    Opiekun forum

Anito,
    3 miesiące to optymalna kuracja dla Rozex, którsze leczenie może spowodować szybi nawrót zmian. Osobiście nie rekomendowałabym, aby odstawić lek.

W ramach dodatkowego wsparcia skóry, proponuję rozważyć:
    – przeciwzapalną suplementację: NAC, kurkumina, kwercetyna (ForMeds, Jarrow, Solgar),
    – zabiegi z glukonolaktonem (Medik8).

Powodzenia!

• Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.