Logo Loading
Mikroodżywianie – 6 wskazówek

Mikroodżywianie – 6 wskazówek

W listopadzie miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z mikroodżywiania, to kolejna dziedzina, która wchodzi w skład Interdyscyplinarnej Kosmetologii. Mikroodżywianie to nauka, która bada zależności między odżywianiem i substancjami odżywczymi, w tym witaminami, minerałami a funkcjonowaniem komórek. Nie należy jej mylić z dietetyką, bo choć obie zajmują się kwestią wpływu na żywienie człowieka, to mikroodżywianie szczegółowo omawia rolę składników odżywczych i ich niedoborów na poziomie pojedynczych organelli. I tak znajdziemy tutaj informacje  jak m.in.: funkcjonowanie komórek w chorobach cywilizacyjnych (cukrzyca, dysbioza jelitowa, nadczynność i niedoczynność tarczycy), szlaki metaboliczne komórki i wpływ składników na ich prawidłowy przebieg (ATP, koenzym Q10, witaminy z grupy B). Mikroodżywianie to nauka uznana za dziedzinę medycyny w innych państwach Europy, w Polsce ma swoje początki. Dlaczego jest tak istotna w kosmetologii? Wychodząc z założenia, że skóra jest lustrem naszego organizmu to właśnie funkcjonowanie pojedynczych komórek, które jest uzależnione od składników odżywczych ma kluczowe znaczenie dla jej zdrowego wyglądu i sprawnego funkcjonowania. Poprzez mikroodżywianie można wpłynąć również na pracę komórek skóry, a co za tym idzie wzmocnić ją przed dermatozami takimi jak trądzik, łuszczyca, AZS, czy w końcu opóźnić starzenie.

6 wskazówek z mikroodżywiania, które warto wprowadzić do swoich codziennych nawyków
  1. NNKT – uzupełnianie kwasów tłuszczowych to absolutna podstawa dla zdrowego funkcjonowania. Ich rola w organizmie to przede wszystkim budowanie błon komórkowych, a prawidłowo ukształtowana błona komórkowa wpływa na dobrą komunikację międzykomórkową. Gdy błona traci swoją elastyczność, i zaczyna w niej brakowac NNKT dochodzi do sztywności błon, a komórka przestaje odpowiadać na aktywację receptorów i hormony. NNKT to kwasy tłuszczowe, które muszą być uzupełnianie w diecie. Kluczowymi olejami, które wykazują odpowiednie proporcje NNKT są: olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Olej rzepakowy w przeciwieństwie do oleju lnianego jest bardziej bezpieczny, ponieważ organizm łatwiej go przyswaja, a sam produkt wolniej ulega procesowi jełczenia. Oliwa z oliwek odpowiada za przyswojenie kwasu oleinowego. Ciekawostką jest również fakt, że to właśnie NNKT wpływają na lipolizę, czyli proces usuwania tłuszczu, a zatem kompletnie bezpodstawne jest unikanie zdrowych tłuszczy w jakiejkolwiek (również nastawionej na utratę wagi) diecie. Dla sprawnego funkcjonowania oba oleje – i rzepakowy i oliwa z oliwek powinny być przyjmowane w ilości 2 łyżek dziennie.
  2. Czarna kawa i polifenole. Czarna, wysokiej jakości, przyrządzona w odpowiedni sposób (espresso, americano) kawa to bogactwo naturalnych antyoksydantów – polifenoli. Ich rola polega na wymiatywaniu wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia organizmu i wzmacnia obronę przeciwnowotworową. Filiżanka kawy to obowiązkowy punkt każdego dnia – nie tylko poprawia samopoczucie, ale także zdrowie!
  3. Kurkuma i kurkumina. Najnowsze badania pokazują jak szeroki wachlarz właściwości posiada kurkumina – składnik kurkumy. Słynie ona przede wszystkim z działania przeciwzapalnego – hamuje reakcje zapalne poprzez osłabienie produkcji przekaźników stanu zapalnego. Przewlekły stan zapalny prowadzi do osłabienia komórek układu immunologicznego, zmniejszenie funkcjonalności tkanek i organelli komórkowych. Redukuje stany alergiczne, opóźnia procesy starzenia.  Systematyczne spożywanie kurkumy pozytywnie odbija się również na wyglądzie skóry – kurkuma opóźnia pigmentację wynikającą ze starzenia, redukuje uszkodzenia posłoneczne, modeluje nieprawidłowy wzrost komórek. W swojej diecie stosuję ją w postaci tzw. złotego mleka – mleka z pastą na bazie kurkumy, pieprzu, cynamonu, z łyżką oleju kokosowego i miodu. Koniecznie spróbujcie, samo zdrowie!
  4. Cynamon – przyprawa od lat używana w Ajurwedzie. Cynamon obok przyjemnego smaku, wykazuje szereg różnowodnych właściwości. Dzięki zawartym w nim cynamolu działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, hamuje również podziały komórek atypowych (nowotworowych). Posiada niezliczoną ilość antyoksydantów – katechin, kwasu ferulowego, flawonoidów.  Cynamon to punkt obowiązkowy w jadłospisie diabetyków – za sprawą chromu zmniejsza łaknienie na słodycze i obniża poziom glukozy. Cynamon może być dodawany do wielu posiłów: kawy (łącznie z łyżką oleju kokosowego stanowią idealny duet), owsianki/jaglanki, ciast, koktajli owocowych czy rozgrzewających zup.
  5. Koenzym Q10 to enzym niezbędny w procesie Krebsa i produkcji energii komórkowej ATP, czyli głównej energii naszego ciała. Wszystkie procesy, które przebiegają w organizmie – produkcja białek, enzymów, lipoliza, zachodzą przy użyciu ATP.  Koeznym Q10 dostępny jest w formie suplementów diety, a naturalnie w dużej ilości występuje w sardynkach. Nasz organizm również posiada funkcję syntezy koenzymu Q10, jest on wytwarzany z cholesterolu.  Nie jest to dobra wiadomość dla osób, które preferują dietę ubogą w cholesterol, ponieważ paradoksalnie zamiast sobie pomagać – przyczyniają się do zmniejszenia ilości Koenzymu Q10, a tym samym spowolnionego procesu redukcji zalegających tłuszczy. W skórze Koenzym Q10 m.in. przyspiesza powstawanie kolagenu, elastyny i eliminację toksyn.
  6. Śniadanie bogate w białko. To wskazówka, którą wdrożyłam od razu po przyjedzie z warsztatów. Śniadanie bogate w białko zapewnia prawidłowe tworzenie neurohormonów i efektywną pracę układu nerwowego, w tym mózgu – co wiąże się z większą wydajnością i efektywnością w porannej pracy (a więc mamy dwa w jednym – lepsze wyniki w pracy i poprawę zdrowia!). Optymalna ilość białka to 15-20 g, znajdziemy je m.in. w nabiale – białym serze, jajkach; nasionach konopii, pieczywie gryczanym czy jaglanym.

Mikroodżywianie jest niezbędnym elementem kompletnej diagnostyki i działania terapeutycznego, Interdyscyplinarna Kosmetologia, którą się zajmujemy zamiast biernego działania upiększającego skupia się na trwałym, kompleksowym i skutecznym poszukiwaniu rozwiązania problemów skórnych i wzmacniania zdrowia. Dlatego, aby działać skutecznie należy skupiać się na wielu płaszczyznach, nie zapominając zarówno o działaniu pielęgnacyjnym z zewnątrz, jak i działaniu kondycjonującym od wewnątrz.


Jeśli skorzystałaś/eś z tego artykułu, udostępnij go i podziel się z innymi. Każdy artykuł wymaga ode mnie mnóstwa pracy.  Dziękuję!

5 komentarzy

  1. […] Zadbaj o mikroodżywianie. Stosuj urozmaiconą dietę, w której przeważają warzywa. Korzystaj z przypraw (kurkuma, oregano, rozmaryn, czarnuszka) i ziół (czystek, skrzyp, mięta). Więcej o mikroodżywianiu przeczytasz tutaj i tutaj. […]

  2. […] zarówno z fizjologii, biochemii jak i samej dietetyki. Więcej o mikroodżywaniu pisałam tutaj. Poniżej wybrałam i zestawiłam pięć produktów, które powinny znaleźć się w […]

    • Marzena
      sierpień 8, 2021

      Dzień dobry Pani Agato!
      Co ma Pani na masli o dobrej kawie i dobrze zaparzonej kawie? Art. Pani o mikroodzywianiu mam za sobą. Nie pije kawy gdyż odnoszę wrażenie, że bardzo mnie pobudza, mam bardzo przyspieszone tętno. Stąd jej unikam. Chcialabym doświadczyć jej dobroci. Stąd dopytuję Pani jak do tego się zabrać.
      Pozostaję w oczekiwaniu na odp.
      Marzena

      • Agata Zejfer
        sierpień 9, 2021

        Tak, zdecydowanie polecam!
        Dobrej jakości kawa, zaparzona w odpowiedni sposób to źródło m.in polifenoli, a zatem naturalnych antyoksydantów.

        Ja wypijam do 3 filiżanek dziennie :).

  3. […] promieniowania UV przeczytasz w tym wpisie), dbaj o swoją dietę (przeczytaj o mikroodżywianiu tutaj i tutaj) […]

Dodaj komenatrz

Twój adres email nie zostanie ujawniony.

error: Treść jest chroniona prawem autorskim!