Logo Loading
Mikroodżywianie – 6 wskazówek

Mikroodżywianie – 6 wskazówek

W listopadzie miałam przyjemność wziąć udział w warsztatach z mikroodżywiania, to kolejna dziedzina, która wchodzi w skład Interdyscyplinarnej Kosmetologii. Mikroodżywianie to nauka, która bada zależności między odżywianiem i substancjami odżywczymi, w tym witaminami, minerałami a funkcjonowaniem komórek. Nie należy jej mylić z dietetyką, bo choć obie zajmują się kwestią wpływu na żywienie człowieka, to mikroodżywianie szczegółowo omawia rolę składników odżywczych i ich niedoborów na poziomie pojedynczych organelli. I tak znajdziemy tutaj informacje  jak m.in.: funkcjonowanie komórek w chorobach cywilizacyjnych (cukrzyca, dysbioza jelitowa, nadczynność i niedoczynność tarczycy), szlaki metaboliczne komórki i wpływ składników na ich prawidłowy przebieg (ATP, koenzym Q10, witaminy z grupy B). Mikroodżywianie to nauka uznana za dziedzinę medycyny w innych państwach Europy, w Polsce ma swoje początki. Dlaczego jest tak istotna w kosmetologii? Wychodząc z założenia, że skóra jest lustrem naszego organizmu to właśnie funkcjonowanie pojedynczych komórek, które jest uzależnione od składników odżywczych ma kluczowe znaczenie dla jej zdrowego wyglądu i sprawnego funkcjonowania. Poprzez mikroodżywianie można wpłynąć również na pracę komórek skóry, a co za tym idzie wzmocnić ją przed dermatozami takimi jak trądzik, łuszczyca, AZS, czy w końcu opóźnić starzenie.

6 wskazówek z mikroodżywiania, które warto wprowadzić do swoich codziennych nawyków
  1. NNKT – uzupełnianie kwasów tłuszczowych to absolutna podstawa dla zdrowego funkcjonowania. Ich rola w organizmie to przede wszystkim budowanie błon komórkowych, a prawidłowo ukształtowana błona komórkowa wpływa na dobrą komunikację międzykomórkową. Gdy błona traci swoją elastyczność, i zaczyna w niej brakowac NNKT dochodzi do sztywności błon, a komórka przestaje odpowiadać na aktywację receptorów i hormony. NNKT to kwasy tłuszczowe, które muszą być uzupełnianie w diecie. Kluczowymi olejami, które wykazują odpowiednie proporcje NNKT są: olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Olej rzepakowy w przeciwieństwie do oleju lnianego jest bardziej bezpieczny, ponieważ organizm łatwiej go przyswaja, a sam produkt wolniej ulega procesowi jełczenia. Oliwa z oliwek odpowiada za przyswojenie kwasu oleinowego. Ciekawostką jest również fakt, że to właśnie NNKT wpływają na lipolizę, czyli proces usuwania tłuszczu, a zatem kompletnie bezpodstawne jest unikanie zdrowych tłuszczy w jakiejkolwiek (również nastawionej na utratę wagi) diecie. Dla sprawnego funkcjonowania oba oleje – i rzepakowy i oliwa z oliwek powinny być przyjmowane w ilości 2 łyżek dziennie.
  2. Czarna kawa i polifenole. Czarna, wysokiej jakości, przyrządzona w odpowiedni sposób (espresso, americano) kawa to bogactwo naturalnych antyoksydantów – polifenoli. Ich rola polega na wymiatywaniu wolnych rodników, co spowalnia procesy starzenia organizmu i wzmacnia obronę przeciwnowotworową. Filiżanka kawy to obowiązkowy punkt każdego dnia – nie tylko poprawia samopoczucie, ale także zdrowie!
  3. Kurkuma i kurkumina. Najnowsze badania pokazują jak szeroki wachlarz właściwości posiada kurkumina – składnik kurkumy. Słynie ona przede wszystkim z działania przeciwzapalnego – hamuje reakcje zapalne poprzez osłabienie produkcji przekaźników stanu zapalnego. Przewlekły stan zapalny prowadzi do osłabienia komórek układu immunologicznego, zmniejszenie funkcjonalności tkanek i organelli komórkowych. Redukuje stany alergiczne, opóźnia procesy starzenia.  Systematyczne spożywanie kurkumy pozytywnie odbija się również na wyglądzie skóry – kurkuma opóźnia pigmentację wynikającą ze starzenia, redukuje uszkodzenia posłoneczne, modeluje nieprawidłowy wzrost komórek. W swojej diecie stosuję ją w postaci tzw. złotego mleka – mleka z pastą na bazie kurkumy, pieprzu, cynamonu, z łyżką oleju kokosowego i miodu. Koniecznie spróbujcie, samo zdrowie!
  4. Cynamon – przyprawa od lat używana w Ajurwedzie. Cynamon obok przyjemnego smaku, wykazuje szereg różnowodnych właściwości. Dzięki zawartym w nim cynamolu działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, hamuje również podziały komórek atypowych (nowotworowych). Posiada niezliczoną ilość antyoksydantów – katechin, kwasu ferulowego, flawonoidów.  Cynamon to punkt obowiązkowy w jadłospisie diabetyków – za sprawą chromu zmniejsza łaknienie na słodycze i obniża poziom glukozy. Cynamon może być dodawany do wielu posiłów: kawy (łącznie z łyżką oleju kokosowego stanowią idealny duet), owsianki/jaglanki, ciast, koktajli owocowych czy rozgrzewających zup.
  5. Koenzym Q10 to enzym niezbędny w procesie Krebsa i produkcji energii komórkowej ATP, czyli głównej energii naszego ciała. Wszystkie procesy, które przebiegają w organizmie – produkcja białek, enzymów, lipoliza, zachodzą przy użyciu ATP.  Koeznym Q10 dostępny jest w formie suplementów diety, a naturalnie w dużej ilości występuje w sardynkach. Nasz organizm również posiada funkcję syntezy koenzymu Q10, jest on wytwarzany z cholesterolu.  Nie jest to dobra wiadomość dla osób, które preferują dietę ubogą w cholesterol, ponieważ paradoksalnie zamiast sobie pomagać – przyczyniają się do zmniejszenia ilości Koenzymu Q10, a tym samym spowolnionego procesu redukcji zalegających tłuszczy. W skórze Koenzym Q10 m.in. przyspiesza powstawanie kolagenu, elastyny i eliminację toksyn.
  6. Śniadanie bogate w białko. To wskazówka, którą wdrożyłam od razu po przyjedzie z warsztatów. Śniadanie bogate w białko zapewnia prawidłowe tworzenie neurohormonów i efektywną pracę układu nerwowego, w tym mózgu – co wiąże się z większą wydajnością i efektywnością w porannej pracy (a więc mamy dwa w jednym – lepsze wyniki w pracy i poprawę zdrowia!). Optymalna ilość białka to 15-20 g, znajdziemy je m.in. w nabiale – białym serze, jajkach; nasionach konopii, pieczywie gryczanym czy jaglanym.

Mikroodżywianie jest niezbędnym elementem kompletnej diagnostyki i działania terapeutycznego, Interdyscyplinarna Kosmetologia, którą się zajmujemy zamiast biernego działania upiększającego skupia się na trwałym, kompleksowym i skutecznym poszukiwaniu rozwiązania problemów skórnych i wzmacniania zdrowia. Dlatego, aby działać skutecznie należy skupiać się na wielu płaszczyznach, nie zapominając zarówno o działaniu pielęgnacyjnym z zewnątrz, jak i działaniu kondycjonującym od wewnątrz.


Jeśli skorzystałaś/eś z tego artykułu, udostępnij go i podziel się z innymi. Każdy artykuł wymaga ode mnie mnóstwa pracy.  Dziękuję!

3 komentarze

  1. […] Zadbaj o mikroodżywianie. Stosuj urozmaiconą dietę, w której przeważają warzywa. Korzystaj z przypraw (kurkuma, oregano, rozmaryn, czarnuszka) i ziół (czystek, skrzyp, mięta). Więcej o mikroodżywianiu przeczytasz tutaj i tutaj. […]

  2. […] zarówno z fizjologii, biochemii jak i samej dietetyki. Więcej o mikroodżywaniu pisałam tutaj. Poniżej wybrałam i zestawiłam pięć produktów, które powinny znaleźć się w […]

  3. […] promieniowania UV przeczytasz w tym wpisie), dbaj o swoją dietę (przeczytaj o mikroodżywianiu tutaj i tutaj) […]

error: Treść jest chroniona prawem autorskim!